+385 20 32 32 13
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti i događanja

Hrvatska obrtnička komora okupila ribare na 25. Susretu u Bolu, na Braču

Ceh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore: Tražimo osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu te žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije.

Jubilarni, 25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji se održao od 7. do 9. listopada u Bolu na Braču, privukao je gotovo 200 sudionika. Kroz stručna izlaganja, panele i raspravu ribarska struka, predstavnici resornih ministarstva i ostalih nadležnih institucija razmotrili su brojne teme i aktualne probleme vezano za obavljanja ribarske djelatnosti.

Najveće godišnje okupljanje ribarske struke, u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, otvorio je izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Šime Mršić. "Svjesni smo problema u hrvatskom ribarstvu te nastojimo iznaći adekvatne financijske potpore kako bi se ublažili negativni učinci na poslovanje ribara, a sve u cilju osiguranju likvidnosti i daljnjem očuvanju radnih mjesta", rekao je državni tajnik Mršić.

Tijekom dva dana i kroz tri panel rasprave sudionici su, od predstavnika resornih ministarstava te stručnjaka iz ovog područja, imali prilike čuti kakvo je aktualno stanje u ribarskom sektoru te što ih očekuje u Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021.- 2027.Okupljeni ribari postavili su brojna pitanja o svim problemima i izazovima s kojima se susreću u svome poslovanju.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec poručio je kako će HOK i Ceh za ribarstvo i akvakulturu svojim ustrajnim angažmanom i snažnim zastupanjem interesa ribara nastaviti, kroz dijalog s državnim tijelima, ukazivati na nužnost donošenja odluka kojima se štite ribari i njihove obitelji. "Pokucat ćemo na svaka vrata da se glas ribara čuje", naglasio je predsjednik HOK-a.

Cilj ovog susreta jest pomoći ribarima da savladaju prepreke na koje nailaze, pružiti im podršku te konkretnim prijedlozima utjecati na politike koje se odnose na njihovo poslovanje, stoga su na kraju 25. Susreta ribara usvojeni sljedeći Zaključci na realizaciji kojih će Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a raditi do sljedećeg Susreta:

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu, Zahtijevamo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do kraja godine smanjenje obveza i troškova ribarskih plovila, kao i da za stručne radnike koji ne čine dio posade s obvezama sigurnosti plovidbe posjedovanje pomorske knjižice, Tražimo žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije, Tražimo u Zakonu o morskom ribarstvu uvrštavanje odredbi koje imaju za cilj smanjiti nelojalnu konkurenciju profesionalnim ribarima (športski i rekreacijski ribolov).

Udruženje obrtnika promiče, usklađuje, zastupa i predstavlja zajedničke interese članova Udruženja pred tijelima lokalne samouprave, drugim tijelima i organizacijama.

Kontakt info

Marina Getaldića 4, 20000 Dubrovnik
+385 20 32 32 13
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.