+385 20 32 32 13
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti i događanja

U Dubrovniku se održava 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održava se u Dubrovniku od 27. do 29. studenoga 2022. godine. Ovogodišnji Kongres okupio je predstavnike struke i resornih institucija u cilju razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, porezna opterećenja te nedostatak kvalificirane radne snage.

I ova godina pokazala nam je da se ne možemo opustiti, da ne možemo odahnuti već da moramo biti spremni na nove izazove. Nakon COVID pandemije koja nas je sve primorala da prihvatimo neka nova, i vrlo često, zahtjevna pravila poslovanja i ponašanja, u 2022. godini suočeni smo s rastom cijena energenata, ulaznih troškova i rekordnom inflacijom, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

„Ako želimo podizati konkurentnost i osigurati rast sektora ugostiteljstva i turizma kao jednog od najvažnijih generatora hrvatskog gospodarstva nužno je poštivati dignitet hrvatskog ugostitelja i turističkog djelatnika, nužno je što prije riješiti pitanja poreznog tretmana napojnica i ozakoniti ih da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neoporezivi u većem dijelu ili u cijelosti“, poručio je predsjednik HOK-a.  

Nakon izlaganja o aktivnostima Ceha u proteklih godinu dana, a o aktualnoj problematici struke, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Joso Smolić, izdvojio je glavne probleme te su predložena moguća rješenje koja će u obliku Zaključaka biti upućena Vladi RH i nadležnim ministarstvima.

Zaključci:

 1. Tražimo da se izjednači stopa PDV-a od 13% za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor,
 2. Tražimo potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave,
 3. Potrebna je hitna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva kako bi se  omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u izvanrednim poslovnim okolnostima, po uzoru na rješenja iz drugih sektora (vaučeri u poljoprivredi).
 4. Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale,
 5. Ministarstvo turizma i sporta treba uložiti dodatni napor i maksimalno približiti i pojasniti mikro i malim poduzetnicima iz ugostiteljsko-turističkog sektora mogućnosti korištenja sredstava iz programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma''
 6. Apeliramo na jedinice lokalne samouprave da odluke koje uvelike utječu na poslovanje ugostitelja (npr. najam javnih površina, najam gradskih prostora, visina poreza na potrošnju i sl.) koordiniraju sa županijskim i gradskim cehovima ugostitelja.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, okupljenim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, poručila je kako je Vlada RH pravovremeno donijela dobre mjere pomoći ugostiteljima u poslovanju te istaknula da se radi i na dodatnim mjerama koje će im olakšati poslovanje.

„Pozivam Vas da se svojim prijedlozima aktivno uključite u izradu Nacionalnog plana, koji će se izrađivati nastavno na Strategiju razvoja održivog turizma, jer je potrebno detaljnije razraditi ciljeve i mjere za razvoj ugostiteljstva i gastronomije u Hrvatskoj“, rekla je Udovičić.  

Na 34. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održane su i dvije panel rasprave na kojima su struka, predstavnici državnih institucija te sami ugostitelji i turistički djelatnici raspravljali o ključnim problemima ove branše, kao i budućnosti hrvatske gastronomije te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

Na Kongresu su dodijeljena i priznanja zaslužnim obrtnicima ugostiteljima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke:

 1. Stjepanu Kneževiću (Obrtnička komora Zadarske županije)
 2. Lorisu Knapiću (Obrtnička komora Istarske županije)
 3. Ivici Krnčeviću (Obrtnička komora Primorsko-goranske županije)
 4. Nataliji Lukačević (Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije)
 5. Darku Šnajderu (Obrtnička komora Karlovačke županije)
 6. Daliboru Boroti (Obrtnička komora Osječko-baranjske županije)
 7. Ivanki Matić (Obrtnička komora Zagreb)
 8. Ivici Vukušiću (Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije)
 9. Darku Sladoljevu (Obrtnička komora Šibensko-kninske županije)
 10. Vlado Tomašković (Obrtnička komora Varaždinske županije)
 11. Tomislavu Habeku (Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije)
 12. Gordani Halauš (Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije)
 13. Davoru Badurini (Obrtnička komora Ličko-senjske županije)
 14. Luci Ostopanj (Obrtnička komora Brodsko-posavske županije)
 15. Zvonimiru Pervanu (Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije)
 16. Željku Jakovljeviću (Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije)
 17. Sandri Novak (Obrtnička komora Međimurske županije)
 18. Zdravku Mlakaru (Obrtničko komora Krapinsko-zagorske županije)
 19. Željku Ivankoviću (Obrtnička komora Požeško-slavonske županije)
 20. Goranu Kramariću (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)
Udruženje obrtnika promiče, usklađuje, zastupa i predstavlja zajedničke interese članova Udruženja pred tijelima lokalne samouprave, drugim tijelima i organizacijama.

Kontakt info

Marina Getaldića 4, 20000 Dubrovnik
+385 20 32 32 13
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.